Mert a sasfiókák most tanulnak repülni!

Beszámoló Vissza

Mert a sasfiókák most tanulnak repülni!

Pásztor Péter beszámolója a második számú csapatunk egész évéről

A budapesti Sasfiókák számára múlt vasárnap véget ért a szezon, vessünk hát egy pillantást a kitűzött célokra és az elért eredményekre.
A tavalyi divízió 2-es döntő után a Budapest Eagles vezetése ambiciózus célt tűzött ki maga elé: két csapatot kívántak indítani a MAFSZ 2017-es küzdelmeiben, egyet a Fezen Divízió 1-ben, egyet pedig a BerénySport Divízió 2-ben. A csapat játékosállománya olyan nagyra duzzadt az elmúlt évek során, hogy képtelenség volt mindenkinek elegendő játékidőt biztosítani, így kézenfekvőnek tűnt ez a megoldás.
A divízió 2-es csapatban a fiatalabb, illetve kevésbé tapasztalt játékosok komoly rutinszerzési lehetőséghez jutottak, ami nagy hasznukra lehet a felsőbb osztályokban akár idén, akár a jövőben. Mindeközben az edzőknek is alkalma volt élesben szemügyre venni az elkövetkező szezonok kezdő játékosait. De nem csak budapesti srácok számára nyílt játéklehetőség. A Dunaújváros Gorillaz, és a Békéscsaba fiataljai is pályára léphettek a harmadosztályban. A maroknyi veterán pedig, akik az ifjak közé keveredtek, kiváló tanítónak és bizonyultak.
A legfontosabb cél tehát maga a játék volt. Minél több játékos minél több tapasztalatot szerezhessen tétmérkőzéseken. Ez a célt sikerült teljesíteni, hiszen rengeteg értékes játékidőt töltöttek a fiúk a pályán kiélezett, szoros meccsszituációkban. A hab a tortán az lett volna, ha sikerül rájátszás mérkőzésen is megmérettetnie magát az ifjaknak, ez azonban már túl nagy falatnak bizonyult.
A szezonnyitón rögtön egy tapasztalt tanári gárda tartott magas szintű oktatást amerikai futballból. A Rebells öregfiúi végül 47-6-os győzelmet arattak a Sasfiókák felett.
A Dabas Sparks elleni mérkőzés már kevésbé volt egysíkú, sőt, meglehetősen kétarcú meccs kerekedett az Építők pályán. Az első félidőben folytatódott a Rebells elleni szervezetlenség, összecsiszolatlanság, később azonban mind az offense, mind a defense kezdett csapatként működni. A vége 27-14 lett oda, ám ez a mérkőzés már jó dolgokat is sejtetett a jövőre nézve.
Két héttel később az esélytelenek nyugalmával utazott a csapat a tavaly kis híján HFL rájátszásba jutó Nyíregyháza Tigers otthonába, végül azonban nem a várt képet mutatta a játék. Bár a Nyíregyháza végig uralta mérkőzést, az Eagles védelem körömszakadtáig tartotta magát, többször is leparancsolta a pályáról a tigrisek támadósorát, sőt még pontokat is sikerült az eredményjelzőre raknia. Az offense is tudott first down-okat elérni, és még a Tigers célterületére is betört. Egy klasszisokkal jobb csapat ellen a 42-12-es végeredmény nem olyasmi, ami miatt szégyenkeznie kellene bárkinek is.
Az utolsó előtti mérkőzés már komoly téttel bírt. Egy vereséggel az Eagles 2 egészen biztosan elköszönhetett a rájátszás küzdelmeitől. A forró jászberényi délutánon végül az első sorból nézhettük végig a Wolverines one man show-ját. A jászberényi irányító atletikusságára és játékintelligenciájára nem volt megfelelő válasza a védelemnek, és bár a támadók becsülettel termelték a pontokat, 35-25-ös vereség lett a vége. Ezzel a gyakorlócsapatnak nem maradt matematikai esélye sem a rájátszásba jutásra.
Mivel az utolsó forduló a Sasfiókák számára már nem bírt semmilyen téttel, az edzők a Gladiators 2 elleni mérkőzést a közelgő junior szezonra való felkészülésnek szentelték. A kezdő csapat így minden lehetséges poszton 16-19 év közti játékosokból állt. Az ifjak sokáig állták a sarat, a harmadik negyed közepén még 0-0 állt az eredményjelzőn. A hajrában azonban a Gladiátorok fizikuma bizonyult jobbnak, és megszerezték a számukra továbbjutást jelentő győzelmet (20-0).
A divízió 2-es csapat számai első pillantásra elkeserítőek: 0 győzelem, 5 vereség, 57 szerzett és 165 kapott pont.
Aki azonban a látta a játékosok és a csapategység folyamatos fejlődését, nem lehet túl borúlátó. Mind támadó, mind védő oldalon találhatóak komoly tehetséggel és szorgalommal megáldott tinédzserek és huszonévesek, akik az első számú csapat jövőjét jelenthetik.
Sajnos nagyon megnehezíti az eredményes játékot, hogy a 3 különböző helyről érkező játékosok összecsiszolódására lényegében csak a mérkőzéseken volt lehetőség, illetve hogy az edzők fontosabbnak tekintették, hogy mindenki elegendő játéklehetőséget kaphasson, mint hogy éppen mennyi az állás. Pontrúgásoknál ad hoc megoldásokkal kellett végigküzdeni a szezonon, néhány poszton pedig tartalékok nélkül.
De minden nehézség és megpróbáltatás ellenére már önmagában az is eredmény, hogy ez a fiatal garnitúra 240 percnyi tiszta játékidőt töltött a gyepen. Éles helyzetben kellett válaszolniuk a meccsről meccsre változó kihívásokra és újra meg újra kihozták magukból a legtöbbet. Remélhetőleg mind keményebb legények és jobb amerikai futballisták lettek, mint a szezonnyitó előtti napon voltak.
rnA képért köszönet a Hungarian Football-nak

2017-06-21 11:09:35